25jaar BGNU erkend SKU erkend
slide_1 slide_1 slide_1
Home Wie zijn Wij Diensten Uitvaartcentra Praktische Informatie Gastenboek Links Contact
Rouwcentrum Van Leusden - Ochten
Rouwcentrum Van Leusden - Ochten
Rouwcentrum Van Leusden - Ommeren
Rouwcentrum Van Leusden - Ommeren
Wie zijn wij | Historie

Begrafenisonderneming Van Leusden is opgericht op 1 februari 1988 door Marco van Leusden. Nadat Marco de nodige ervaring had opgedaan bij een begrafenisonderneming in de provincie Utrecht, kwam hij tot de conclusie dat het hoog tijd werd dat er een begrafenisonderneming in de Midden-Betuwe opgezet moest worden die professioneel te werk zou gaan. In die tijd was het in de Betuwe nog veel gebruikelijk dat het vak van uitvaartverzorger een bijbaan was van bijv. de plaatselijke timmerman.
In datzelfde jaar ging hij de opleiding van uitvaartverzorger volgen bij de
Stichting Vakopleiding Uitvaartverzorging kortweg Stivu. Die opleiding werd succesvol afgesloten in 1989 met het behalen van het vakdiploma Uitvaartverzorger. Bij diezelfde Stivu is Marco in 2007 aangesteld als examinator bij de mondelinge toets dat een onderdeel is van de examens voor uitvaartverzorger.

Na het overlijden in maart 1992 van Hennie Budding uit Dodewaard, werd na overleg met zijn weduwe, Nel Budding – van den Hatert, besloten om Begrafenisonderneming Budding over te nemen en voort te zetten onder de naam Begrafenisonderneming Budding & Van Leusden. Nel Budding is nog steeds met deze onderneming in Dodewaard verbonden en voert ook nog de nodige werkzaamheden uit.

Nadat van lieverlee in de regio de oudere begrafenisondernemers, die dat vak uitoefende naast hun reguliere werk, wegvielen of ermee stopten, groeide het bedrijf door tot op het moment dat in april 2001 de oudere broer van Marco, Hans van Leusden uit Eck en Wiel in het uitvaartbedrijf kwam om Marco te ondersteunen.

Nadat Hans van Leusden het vakdiploma uitvaartleider in 2002 had behaald, werd in medio 2003 Begrafenisonderneming Van Leusden te Eck en Wiel door Hans opgezet en wordt hij in zijn werkzaamheden ondersteunt door zijn broer Marco.

Met de nodige regelmaat volgen Marco en Hans bijscholingscursussen zoals restauratieve technieken bij overledenen, postmortale zorg ten behoeve van de politie, omgaan met emoties bij nabestaanden etc.

In 1998 heeft het toenmalige gemeentebestuur van de gemeente Echteld besloten om het nieuw te bouwen rouwcentrum op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Hoef te Ochten af te stoten en de exploitatie over te dragen aan Begrafenisonderneming Van Leusden. Zodoende is in nauwe samenwerking met Marco het nieuwe rouwcentrum gebouwd naar de eisen van die tijd en naar de wensen die Marco op zijn lijstje had staan. Op 25 april 1998 is het rouwcentrum dan ook door de toenmalige burgemeester, de heer H.J. Zomerdijk, namens de gemeente Echteld aan Marco van Leusden overgedragen.

In 2004 stond het mortuarium van de gemeente Buren aan de Ommerenveldseweg te Ommeren te koop. De gebroeders Van Leusden hebben daar een bod op uitgebracht en in juli 2004 kon het bord Rouwcentrum Van Leusden op de gevel geplaatst worden. Het werkgebied rondom Begrafenisonderneming Van Leusden te Eck en Wiel kan sinds die tijd ondersteund worden met een eigen rouwcentrum. Natuurlijk wordt er ook regelmatig samengewerkt met beheerders van andere aula’s en rouwcentra in de regio alsook met beheerders van kerkzalen, kerkelijke verenigingsgebouwen en dorpshuizen.

Door de vele ervaring en de nodige scholing zijn de gebroeders Van Leusden in staat om uitvaarten te verzorgen waar nabestaanden, ondanks het vele verdriet om het gemis, met een goed gevoel aan terug kunnen denken. Dit kan bijdragen van een goede rouwverwerking die soms jaren kan duren.

Design & realisatie: Van Suilichem Communicatie